menu
search
wishlist
winkelwagen
winkelwagen keyboard_arrow_down
0
Menu
Terug naar alle categorieën
Home arrow_forward Wat zijn de etiquette regels aan tafel?

Wat zijn de etiquette regels aan tafel?



Etiquette regels zijn eigenlijk gedragsregels voor aan tafel. We noemen ze ook wel tafelmanieren. Eet je thuis aan tafel gezellig met je eigen gezin of met vrienden dan gelden er vaak andere regels dan wanneer je een zakelijk diner hebt. Vooral als het dan ook nog met een voornaam iemand is, of als er op hoogwaardig niveau zaken worden gedaan. In dit blog bespreken we alle etiquetteregels. Zowel vóór het diner, tijdens het diner als na het diner. Laten we beginnen met gedragsregels voor het diner.
 

Wat zijn de etiquette regels voor het diner?

Zorg dat je op tijd op je afspraak komt

Voor een zakelijk of formeel diner wordt verwacht dat je op tijd komt. Zorg altijd dat je ruim op tijd aanwezig bent. Houd rekening met drukte in het verkeer. Je kunt beter een half uur te vroeg zijn, dan vijf minuten te laat.
klok
 

Etiquette bij het begroeten van de gastheer/gastvrouw

Als je binnenkomt groet je de gastheer en gastvrouw. Een uitgebreid gesprek voeren is nu nog uit den boze. Wel kun je hen bedanken voor de uitnodiging. Als je partner en kinderen ook mee zijn en zij nog nooit eerder kennis hebben gemaakt, stel je hen aan de gastheer en gastvrouw voor. Je gaat niet direct aan tafel zitten, maar wacht tot op het moment dat de gastheer of -vrouw dit aangeeft.


hand

 

Kom nooit met lege handen

Volgens etiquette hoor je bij een formeel diner nooit met lege handen aan te komen. Een bos mooie bloemen, een fles goede wijn of ander geschenk wordt op prijs gesteld.

bloem



 

Wat zijn de etiquetteregels tijdens het diner

Laten we beginnen met enkele fatsoenregels. Regels die ongeacht formeel of informeel diner gelden aan tafel. Met volle mond praten kan echt niet. Slik altijd eerst je eten door voordat je iemand beantwoord of een gesprek aan gaat. Is het eten warm? Ga dan niet als een gek op het eten blazen. Het ziet er niet erg charmant uit en is onfatsoenlijk. Te veel eten opscheppen is ook iets dat we gevoelsmatig nogal graag doen. Maar netjes is het niet. Schep niet te veel op er volgt vast nog wel een tweede ronde. Het prakken van eten is ook uit deze boze.
 

Wat doe je volgens etiquette met je servet?

Bij formele etentjes eet of drink je niet eerder tot dat de gastheer of vrouw dit aangeeft. Ligt er een servet op tafel? Dan hoor je deze gevouwen op je schoot te leggen. Voordat je drinkt veeg je eerst je mond met het servet af. Zo worden vetvlekken op het glas voorkomen. Na afloop van het diner hoor je het servet aan de linkerkant van je bord te leggen.

servet
 

Wat zijn de etiquetteregels die gelden voor je bestek?

Er gelden ook regels voor het bestek. Als gast gebruik je je bestek van buiten naar binnen. Not done is het bestek zo neerleggen dat ze met het handvat op tafel liggen en het mes of de vork op de rand van het bord. Wil je even een pauze inlassen maar daarna nog wel weer verder eten? Leg dan het mes en de vork kruislings op je bord. Ben je klaar met eten? Dan kun je je bestek schuin op je bord neerleggen.

bestek

 

Wat zijn de etiquetteregels aan tafel als je zelf een diner geeft?

Organiseer je zelf een formeel etentje? Lees dan hier wat de etiquetteregels zijn betreffende het dekken van de tafel en het ontvangen van je gasten.
Een tafel hoort zo mooi mogelijk gedekt te zijn. Als je een diner organiseert is dat ook wat je wilt. Een mooi gedekte eettafel zorgt ervoor dat het eten zo mooi mogelijk uitkomt en er smakelijker uitziet.  Gebruik een chique damast tafelzeil of kies voor een rustig ogend, het liefst effenkleurig tafelkleed. Zorg dat het tafelzeil of het tafelkleed aan alle kanten van de tafel minstens 20 cm overhang heeft. Zet de borden netjes op tafel en leg er een servet bij. Let op: Er horen geen beschadigingen in de borden te zitten. De servetten kun je mooi vouwen. Op internet kun je hier verschillende mogelijkheden voor vinden.

eten

Hoe leg je het bestek volgens etiquette neer?

Het bestek leg je als volgt neer: de vork leg je links van het bord. Aan de rechterkant leg je direct naast het bord het mes. Deze dient met de snijkant naar het bord te liggen. Daarnaast komt de soeplepel. Het kleinere lepeltje voor het dessert wordt boven het bord gelegd.

Natuurlijk hoef je niet elk etentje helemaal volgens etiquette uit te voeren. Het ligt vaak aan de mensen die je uitnodigd, de reden van de uitnodiging en waar jij je zelf prettig bij voelt. Het is in ieder geval prettig om wat regeltjes te weten zodat je ze kunt toepassen op momenten wanneer jij dat nodig acht. Heb je nog een aanvulling op ons lijstje? Mail ons gerust of schrijf het in de comments hieronder.

 

    05-01-2020 11:36     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Han Markerink -  07-06-2022

Dag wereldburger, Laten we beginnen met enkele fatsoenregels. Regels die ongeacht formeel of informeel diner gelden aan tafel. Met volle mond praten kan echt niet. Slik altijd eerst je eten door voordat je iemand beantwoord of een gesprek aan gaat. Correctie: ….. beantwoord-> beantwoordt Vriendelijke groet uit de Achterhoek Han en Ali Markerink

menu icon
Menu
menu icon
Zoeken
menu icon
Wishlist
menu icon
Account
menu icon
Cart