menu
search
wishlist
winkelwagen
winkelwagen keyboard_arrow_down
0
check_circle_outline Verzending €3,99
check_circle_outline Snelle levering NL, BE, DE
check_circle_outline 14 dagen zichttermijn
check_circle_outline Veilig betalen met iDeal
Home arrow_forward Hoe organiseer ik een vegetarische barbecue

Hoe organiseer ik een vegetarische barbecueDe zomer is in aantocht en barbecues worden massaal uit de schuur gehaald! De winkels liggen weer vol met bbq vlees pakketten. De één nog groter dan de andere. Het lijkt haast een hele opgave om het lekkerste vlees er tussenuit te vissen. Saté shaslicks van varkenshaas, barbecueworstjes, hamburgers, shoarmavlees. Alle vleespakketten zien er op en top uit. Enkele jaren geleden kocht ik ook gewoon van dit soort pakketten. Je groeit immers op in een samenleving waarin het normaal is om vlees te eten. En ik stond er verder dan ook nooit bij stil.

Ik denk dat Social Media zoals bijvoorbeeld Facebook mij veel bewuster heeft gemaakt van het feit waar dat vlees nou eigenlijk vandaan komt. Lag er voorheen bijvoorbeeld altijd een hamburger of satéetje op mijn barbecue, tegenwoordig ligt daar een dode koe of dode kip op het rooster. Een dier dat net als ik ook gevoel had. Een dier dat waarschijnlijk heel z’n leven in een te krap hokje heeft doorgebracht. Een dier dat simpelweg vermoord is om mij en mijn medemens 10 minuten eetgenot te gunnen. Als je hier heel goed over na denkt is het eigenlijk gewoon bizar en barbaars dat wij mensen dit doen. Wij mensen, die zo ontwikkeld zijn en zoveel verstand en empathie van onze lieve Heer hebben meegekregen. Wij mensen die een lammetje in de wei zo schattig vinden, maar deze de volgende dag zonder schroom op hun bord presenteren. Hoe kan het dat die empathie van de mens dan spontaan verdwijnt? Is het egoïsme? Simpelweg je kop in het zand steken? Ik weet het niet…
 

Een barbecue avond met vleesvervangers

Wat ik wel weet is dat er tegenwoordig hele goede vleesvervangers zijn! En echt, sommige vervangers zijn zo goed nagebootst dat je het verschil tussen echt en (ik noem het maar even nep vlees) vrijwel niet proeft. Dit is een hele goede ontwikkeling voor mensen die net als ik, dus eigenlijk wél van vlees houden, maar het uit principe niet meer eten. Sinds de opkomst van vleesvervangers kan ook mijn stoffige barbecue weer uit de kast gehaald worden! En dat doe ik dan ook! Misschien nog wel vaker dan voorheen, want als vegetariër wordt je creatief in de bereiding van eten!

Regelmatig nodig ik vrienden en familie uit om gezellig even een hapje te eten. Natuurlijk gaan er dan vegetarische worstjes en shaslicks op de bbq. Vaak zijn mijn gasten aangenaam verrast als ik hen vertel dat het vlees dat ze zojuist hebben gegeten, vegetarisch is. Men heeft bij het woord van vegetarisch vlees nog echt dat idee van vroeger. Ik weet niet waar die vleesvervangers toentertijd van werden gemaakt, maar het was in die tijd ook echt niet te eten. Tegenwoordig gaan de ontwikkelingen in sneltreinvaart. Een vegetarische hamburger smaakt nu ook echt als een ‘echte hamburger’. En de keuze in de supermarkten wordt met de dag groter!

Voor vanavond is mooi weer voorspeld. Dus je raad het al, ik heb wat gasten uitgenodigd voor een gezellig avondje rond de bbq! Mijn man had vorige week al wat snoeren met tuinverlichting opgehangen. En ik had mijn terras al gezellig aangekleed met een okergeel tuintafelkleed, wat sierkussentjes voor op de bankjes. Gele bloempotjes met wat groene planten en enkele grote lantaarns met solar kaarsen. Omdat mijn buitentafelkleed net nieuw is, haal ik deze zo even van tafel af en leg er een papieren tafelkleed op, deze kan ik dan na gebruik weer weg gooien. Je kunt ook een pvc tafelzeil op tafel leggen, deze zijn afneembaar en dus ook heel geschikt voor een barbecue avond. Maar mijn tafelkleed voor buiten is niet afneembaar. Dus dat is een beetje zonde…


vegetarische barbecue


Lekker eten zonder dierenleed

Qua vleesvervangers haal ik voor vanavond wat vega spiesjes, falafelballetjes, couscousburgers, veggieburgers van kikkererwten, vegetarische kip shoarma en vegetarische bratwurst. In de supermarkt vind je een heel schap met vegetarisch vlees van onder andere Vivera , Valess, Maza, De Vegetarische Slager, van Koolen1981  en Googbite. Groente grillen op de barbecue is ook een aanrader. Dit kan van alles zijn: paprika, tomaten, groene asperges, aubergines, gevulde portobello’s, courgettes… Ik koop van alles wat zodat er vanavond voor iedereen wel wat lekkers op tafel staat. Qua drankjes zorg ik uiteraard voor een goede fles wijn, ik weet dat enkele heren bier drinken en verder staat er frisdrank en sap in de koelkast. Omdat we na de barbecue altijd nog even na borrellen heb ik ook nog wat nootjes en borrelhapjes op mijn boodschappenlijstje gezet. Papieren tafelkleden, serviesgoed en  bestek heb ik in de kast liggen, dus daar heb ik in principe geen omkijken meer aan. Mijn man heeft al voor de verlichting gezorgd en zal straks tegen de middag de barbecue op tafel zetten. Ik denk dat het wel weer een geslaagde avond gaat worden. Hmm, dat weet ik eigenlijk ook wel zeker. Want alleen al het feit dat je ook een gezellige avond met lekker eten kunt hebben zonder dierenleed is op zich al een feestje waard!

Oja wil je nou ook zo'n avondje organiseren? Hier even een lijstje waar je zoal terecht kan...
BBQ - Bij Coolblue of Blokker
Papieren tafelkleed - Bij Hiptafelzeil
Vleesvervangers - Zowieso bij Jumbo, AH
Groente - Bij elke supermarkt verkrijgbaar
Wijn en borrelnootjes - Ook bij elke supermarkt te krijgen
Lichtsnoeren met leuke lampjes - Gekocht bij Presents@home 
    26-05-2019 16:22     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

menu icon
Menu
menu icon
Zoeken
menu icon
Wishlist
menu icon
Account
menu icon
Cart
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten. Hierdoor kunnen wij u de nodige functionaliteiten bieden en tevens uw gebruikservaring verbeteren. Als u onze website bezoekt, gaat u akkoord met de cookieverklaring.